Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]

2021-03-29
Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]
Autor: Shutterstock Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]
łatwy
30 min
4

Karminadle, to śląskie mielone, podane z młodą kapustą i śląskimi kluskami - będą stanowić pyszny, tradycyjny, regionalny obiad.

SKŁADNIKI

  • Młoda kapusta:
  • 1 główka kapusty
  • 10 dag boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki octu
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • Karminadle:
  • 40 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną kapustę drobno pokroić. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać pieprz, kminek, cukier i ocet. Wlać tłuszc ze skwarkami i cebulą, osolić do smaku.
  • Do miski włożyć mięso i wbić jajko. Cebulę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w wodzie, a gdy zmięknie - odcisnąć i wraz z cebulą dodać do mięsa.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe, ale spłaszczone kotleciki, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  • Podawać z kluskami śląskimi