Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]

Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karminadle, to śląskie mielone, podane z młodą kapustą i śląskimi kluskami - będą stanowić pyszny, tradycyjny, regionalny obiad.

Składniki

  • Młoda kapusta:

  • 1 główka kapusty

  • 10 dag boczku

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka kminku

  • 2 łyżki octu

  • cukier do smaku

  • pieprz do smaku

  • sól do smaku

  • Karminadle:

  • 40 dag mięsa mielonego mieszanego

  • 1 cebula

  • 1 bułka kajzerka

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyszczoną kapustę drobno pokroić. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać pieprz, kminek, cukier i ocet. Wlać tłuszc ze skwarkami i cebulą, osolić do smaku.

  • Do miski włożyć mięso i wbić jajko. Cebulę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w wodzie, a gdy zmięknie - odcisnąć i wraz z cebulą dodać do mięsa.

  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe, ale spłaszczone kotleciki, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

  • Podawać z kluskami śląskimi

Ocena: 5