Kapsalon podaje się w foremkach do zapiekania, ale równie dobrze możesz go przygotować w naczyniu żaroodpornym i podać na talerzach.
Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]
![Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/13773/kapsalon-jak-zrobic-w-domu-modny-holenderski-fas.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kapsalon: frytki, pierś kurczaka, sałatka
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kapsalon to rodzaj holenderskiego fast-food'u, który powstał z połączenia shoarmy z frytkami, serem żółtym i ulubioną sałatką pewnego fryzjera - Nathaniela Gomesa, który w pobliskim kebabie kazał połączyć wszystkie ulubione składniki razem. Kapsalon zrobił szaloną karierę w Holandii i Belgii i zaczyna podbijać świat. Jest to jednocześnie przepis na szybki, smakowity obiad, który pokocha cała rodzina!
Składniki
4 filety z kurczaka
4 łyżki przyprawy do kebaba szoarma lub przyprawy gyros
800 g frytek (mogą być mrożone)
150 g żółtego sera (najlepiej Gouda)
1 główka sałaty lodowej
1 pomidor
1 mała cebula
1/2 ogórka świeżego
2 ogórki konserwowe
olej do smażenia
4 foremki do podania (dowolnie)
SOS CZOSNKOWY:
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 zgnieciony ząbek czosnku (ew. więcej, jak ktoś lubi)
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawą. Odstaw do zamarynowania na godzinę do lodówki, następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron ale nie zrumieniaj, mięso musi być jędrne. Pokrój w paski.
Frytki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zetrzyj ser na tarce. Przełóż upieczone frytki do foremek, dodaj mięso kurczaka i posyp żółtym serem. Zapiecz w temp. 160oC aż ser się roztopi.
W międzyczasie pokrój sałatę, pomidora, ogórki, cebulę. Wymieszaj.
Z podanych składników zrób sos.
Wyjmij z piekarnika foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem, polej sosem pomidorów i ogórka. Polej sosem czosnkowym.
