Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]

Kapsalon - jak zrobić w domu modny holenderski fast food [QUIZ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kapsalon: frytki, pierś kurczaka, sałatka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kapsalon to rodzaj holenderskiego fast-food'u, który powstał z połączenia shoarmy z frytkami, serem żółtym i ulubioną sałatką pewnego fryzjera - Nathaniela Gomesa, który w pobliskim kebabie kazał połączyć wszystkie ulubione składniki razem. Kapsalon zrobił szaloną karierę w Holandii i Belgii i zaczyna podbijać świat. Jest to jednocześnie przepis na szybki, smakowity obiad, który pokocha cała rodzina!

Sprawdź, jak  zrobić jeszcze smaczniejszy kapsalon: Kapsalon - jak go udoskonalić? Rady Agaty Wojdy

Składniki

  • 4 filety z kurczaka

  • 4 łyżki przyprawy do kebaba szoarma lub przyprawy gyros

  • 800 g frytek (mogą być mrożone)

  • 150 g żółtego sera (najlepiej Gouda)

  • 1 główka sałaty lodowej

  • 1 pomidor

  • 1 mała cebula

  • 1/2 ogórka świeżego

  • 2 ogórki konserwowe

  • olej do smażenia

  • 4 foremki do podania (dowolnie)

  • SOS CZOSNKOWY:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 zgnieciony ząbek czosnku (ew. więcej, jak ktoś lubi)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso natrzyj olejem i posyp przyprawą. Odstaw do zamarynowania na godzinę do lodówki, następnie obsmaż na patelni ze wszystkich stron ale nie zrumieniaj, mięso musi być jędrne. Pokrój w paski.

  • Frytki rozłóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zetrzyj ser na tarce. Przełóż upieczone frytki do foremek, dodaj mięso kurczaka i posyp żółtym serem. Zapiecz w temp. 160oC aż ser się roztopi.

  • W międzyczasie pokrój sałatę, pomidora, ogórki, cebulę. Wymieszaj.

  • Z podanych składników zrób sos.

  • Wyjmij z piekarnika foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem, polej sosem pomidorów i ogórka. Polej sosem czosnkowym.

tip dnia

Kapsalon podaje się w foremkach do zapiekania, ale równie dobrze możesz go przygotować w naczyniu żaroodpornym i podać na talerzach.

Ocena: 3,3