Jagnięcina z karczochami

Jagnięcina z karczochami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jagnięcina z karczochami to tradycyjna wielkanocna potrawa włoska.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Jagnięcina z karczochami to typowo włoska potrawa wielkanocna. Na uroczystym obiedzie nie może jej zabraknąć na stołach w całej Italii. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją i w swoim domu, zapraszamy do zapoznania się z przepisem!

Składniki

  • Jagnięcina:

  • 1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki

  • 4 karczochy

  • 2 starte ząbki czosnku

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • 1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina

  •  

  • Sos:

  • sól

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn.

  • Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty.

  • Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku.

  • W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu dodając po trochu oliwę.

  • Mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.

Ocena: 5