Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Jagnięcina z karczochami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jagnięcina z karczochami to tradycyjna wielkanocna potrawa włoska.
Ocena: 0,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 0 MINUT
Porcja dla: 0 OSÓB
Jagnięcina z karczochami to typowo włoska potrawa wielkanocna. Na uroczystym obiedzie nie może jej zabraknąć na stołach w całej Italii. Jeśli chcesz spróbować przygotować ją i w swoim domu, zapraszamy do zapoznania się z przepisem!
Składniki
Jagnięcina:
1 kg jagnięciny pokrojonej na kawałki
2 starte ząbki czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1⁄4 szklanki białego wytrawnego wina
Sos:
sól
2 żółtka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
W rondelku podsmaż na oliwie kawałki posolonej jagnięciny. Mięso zalej winem i gotuj na dużym ogniu. Gdy część wina wyparuje do mięsa dodaj przyprawy – czosnek i rozmaryn.
Karczochy oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wyjmij środki i pokrój je na małe ćwiartki. Mięso wyjmij z rondelka, a do sosu włóż karczochy. Posól i gotuj przez ok. 3-4 minuty.
Ponownie dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Gotowe mięso ułóż na półmisku.
W małym naczyniu ubij żółtka z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Masę przelej do rondla i cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu dodając po trochu oliwę.
Mieszaj tak długo, aż przygotowany sos nabierze jednolitej konsystencji. Gdy sos będzie gotowy, polej nim mięso.