Indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis na pieczonego indyka

Indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis na pieczonego indyka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Indyk faszerowany z oliwkami - przepis na pyszne, pieczyste danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Indyk faszerowany oliwkami to wyśmienite danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pieczonego drobiu. Sprawdź jak go przygotować i ciesz się smakiem pysznego indyka z nadzieniem.

Składniki

  • tuszka indyka o wadze 3 kg

  • słoik (20 dag) czarnych oliwek bez pestek

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z cytryny

  • majeranek do smaku

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z masłem, solą, pieprzem i majerankiem.

  • Ziołowym masłem posmaruj tuszkę (od środka i na zewnątrz) i odstaw do lodówki.

  • Cebulę obierz, posiekaj w piórka i zeszklij na oliwie.

  • Dodaj oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

  • Farszem wypełnij tuszkę, starannie zeszyj lub zepnij wykałaczkami.

  • Indyka ułóż w brytfannie, podlej wodą i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 1,5 godziny.

  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat doprawioną sosem winegret.

Ocena: 0