Zupa pomidorowa na żołądkach drobiowych z ryżem [WIDEO]
Indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis na pieczonego indyka

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Indyk faszerowany z oliwkami - przepis na pyszne, pieczyste danie.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Indyk faszerowany oliwkami to wyśmienite danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pieczonego drobiu. Sprawdź jak go przygotować i ciesz się smakiem pysznego indyka z nadzieniem.
Składniki
tuszka indyka o wadze 3 kg
słoik (20 dag) czarnych oliwek bez pestek
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
majeranek do smaku
sól
pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z masłem, solą, pieprzem i majerankiem.
Ziołowym masłem posmaruj tuszkę (od środka i na zewnątrz) i odstaw do lodówki.
Cebulę obierz, posiekaj w piórka i zeszklij na oliwie.
Dodaj oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Farszem wypełnij tuszkę, starannie zeszyj lub zepnij wykałaczkami.
Indyka ułóż w brytfannie, podlej wodą i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 1,5 godziny.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat doprawioną sosem winegret.