Indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis na pieczonego indyka

2021-03-29
Indyk nadziewany oliwkami - sprawdzony przepis na pieczonego indyka
Autor: Shutterstock Indyk faszerowany z oliwkami - przepis na pyszne, pieczyste danie.
łatwy
20 min
4

Indyk faszerowany oliwkami to wyśmienite danie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pieczonego drobiu. Sprawdź jak go przygotować i ciesz się smakiem pysznego indyka z nadzieniem.

SKŁADNIKI

  • tuszka indyka o wadze 3 kg
  • słoik (20 dag) czarnych oliwek bez pestek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • majeranek do smaku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z masłem, solą, pieprzem i majerankiem.
  • Ziołowym masłem posmaruj tuszkę (od środka i na zewnątrz) i odstaw do lodówki.
  • Cebulę obierz, posiekaj w piórka i zeszklij na oliwie.
  • Dodaj oliwki, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Farszem wypełnij tuszkę, starannie zeszyj lub zepnij wykałaczkami.
  • Indyka ułóż w brytfannie, podlej wodą i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 1,5 godziny.
  • Podawaj z pieczonymi ziemniakami i mieszanką sałat doprawioną sosem winegret.