Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi

Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Fasolę po ukraińsku dusi się z sercami wieprzowymi i kiszonymi ogórkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasola po ukraińsku duszona z sercami wieprzowymi to pyszne, a zarazem oszczędne danie, które syci na długo.

Składniki

  • 250 g fasoli "piękny jaś"

  • 200 g serc wieprzowych

  • 150 g ziemniaków

  • 100 g ogórków kiszonych

  • 2 łyżki tłuszczu

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml śmietany

  • sól i pieprz

  • ziele angielskie

  • majeranek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości i odcedzić.

  • Serca umyć pokroić na pół, zalać wodą i zagotować. Po chwili odcedzić i przepłukać w chłodnej wodzie i pokroić w kostkę.

  • Pokrojone serca ponownie zalać wodą, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

  • Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić. Gotowe dodać do serc razem z fasolą. Wymieszać.

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2