Dzika gęś duszona: przepis na pyszną dziczyznę
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Dzika gęś duszona gości najczęściej na stołach myśliwych. I dobrze, bo gęsi mają bardzo wartościowe mięso. Mięso dzikich gęsi zachowuje wszelkie zalety mięsa gęsi hodowlanych, a na dodatek pozbawione jest tłuszczu. Ale w proponowanym przez nas przepisie możemy zastąpić mięso dzikich ptaków gęsiną pochodzącą z hodowli
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.
SKŁADNIKI
- dzika gęś (około 3 kg)
- szklanka czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren goździków
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 5 plasterków słoniny
- 2 łyżki śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gęś umyć, sprawić i pokroić, zalać czerwonym winem z dodatkiem czosnku, goździków i pieprzu. Pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, odwracając kilka razy.
- Dno rondla wyłożyć plasterkami słoniny, podpiec je, następnie ułożyć kawałki gęsi, posolić, zalać sosem z marynaty i dusić, dolewając stopniowo wodę. Gdy mięso zmięknie, dodać śmietanę, zagotować.
- Podawać z frytkami i czerwoną kapustą.