Danie z ryżu i bobu: jak zrobić? Podajemy oryginalny przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryż i bób wraz z kilkoma innymi składnikami sprawią, że nawet największy przeciwnik gotowania zmieni zdanie. Podajemy przepis na szybkie i smaczne danie z bobu i ryżu.
SKŁADNIKI
- Przepłukany na sicie ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku, dla większego efektu do wody możesz dodać łyżeczkę kurkumy, żeby ryż zyskał złoty kolor, a przy okazji nieco ostrzejszy smak (im więcej kurkumy, tym ciemniejszy kolor i mocniejszy smak uzyskasz).
- Umyty bób ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku i odcedź, obierz ze skórki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
- Gdy składnik zostanie podsmażony, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek oraz pociętą fasolkę szparagową, smaż do zeszklenia cebuli, stale mieszając.
- Dołóż ryż, chwilę podsmażaj i włóż garść bobu, smaż wszystko minutę-dwie.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem na każdej porcji ułóż 1-2 łyżki jogurtu i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 300 g ryżu
- 250 g młodego bobu
- 250 g fasolki szparagowej w strączkach
- 250 g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- oliwa lu olej
- sól i pieprz
- jogurt grecki