Cynaderki w sosie curry: przepis na duszone nerki
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Cynaderki wieprzowe lub cielęce to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a do tego produkt tani i dostępny. Warto wypróbować przepis na duszone nerki w nieco innym stylu. Cynadry mają wyrazisty podrobowy smak, który doskonale łączy się indyjską przyprawą curry.
Polecamy także klasyczny przepis kuchni polskiej Cynaderki w sosie cebulowym
SKŁADNIKI
- 600 g nerek wieprzowych lub cielęcych
- 30 g maki
- 60 g klarowanego masła lub 4 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 duża cebula
- 1 puszka zielonego groszku
- 150 ml mleka kokosowego lub śmietany 30%
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nerki starannie opłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie przez około 30 minut.
- Zalać nerki wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokrajać w półplasterki, niezbyt cienkie, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia, dodać bulion i przyprawy. Dusić powoli do miękkości.
- Gdy nerki są miękkie, dodać zielony groszek i mleko kokosowe. Zagotować.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Podawać z puree ziemniaczano-jarmużowym lub kaszą na sypko.