Burritos: jak zrobić meksykańskie burritos?
2021-03-29
średni
45 min
4
Burritos to jedna z najbardziej rozpoznawalnych meksykańskich potraw. Jest daniem bardzo sycącym, ostrym i obłędnie fasolowym. Sprawdź, jak zrobić domowe burritos. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- NADZIENIE:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pojemnika gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- natka pietruszki
- NALEŚNIKI:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- ok. 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko roztrzepujemy z mlekiem i wodą, dosypujemy tyle mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji jogurtu, solimy.
- Na patelni posmarowanej oliwą smażymy naleśniki i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek i mielone mięso, dodajemy odcedzone pomidory. Smażymy razem przez pięć minut, dokładamy fasolę.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, mieszamy, aż farsz nieco zgęstnieje.
- Kładziemy po trzy łyżki na każdy naleśnik, zwijamy w rulonik i układamy na talerzu.
- Dekorujemy kleksem śmietany i posypujemy natką pietruszki. Burritos można też zapiec po uprzednim posypaniu startym ostrym serem żółtym.