Bezkonkurencyjne polędwiczki z kurczaka z kolendrą i limonką

Bezkonkurencyjne polędwiczki z kurczaka z kolendrą i limonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Polędwiczki są soczyste i pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Polędwiczki z kurczaka to pyszne i niedrogie danie. Często bywają w promocji i wtedy warto wykorzystać je do przygotowania pysznego dania obiadowego. Smażone polędwiczki można podać z frytkami, czy gotowanymi ziemniakami. To także doskonała przekąską na spotkanie towarzyskie. 

Składniki

  • 500 g polędwiczek z piersi kurczaka

  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich: oregano, bazylia, rozmaryn

  • 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

  • 4 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 2 łyżeczki soku z limony

  • sól do smaku

  • 1 łyżka natki kolendry

  • 1 limona podzielona na cząstki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Polędwiczki przyprawić wędzoną i ostrą papryką. Odłożyć.

  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać polędwiczki i smażyć 1-3 minuty, lekko rumieniąc z każdej strony.

  • Dodać suszone zioła, czosnek, wymieszać.

  • Skropić sokiem z cytryny i posolić. Smażyć jeszcze 2-4 minuty.

  • Na koniec dodać natkę kolendry.

  • Podawać z cząstkami cytryny i sosem barbecue lub dobrym keczupem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5