Bezkonkurencyjne polędwiczki z kurczaka

2021-03-29
Bezkonkurencyjne polędwiczki z kurczaka
Autor: Shutterstock Polędwiczki są soczyste i pyszne
łatwy
30 min
4

Polędwiczki z kurczaka to pyszne i niedrogie danie. Często bywają w promocji i wtedy warto wykorzystać je do przygotowania pysznego dania obiadowego. Smażone polędwiczki można podać z frytkami, czy gotowanymi ziemniakami. To także doskonała przekąską na spotkanie towarzyskie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczek z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich: oregano, bazylia, rozmaryn
  • 1 łyżeczka wędzonej lub słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki soku z limony
  • sól do smaku
  • 1 łyżka natki kolendry
  • 1 limona podzielona na cząstki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Polędwiczki przyprawić wędzoną i ostrą papryką. Odłożyć.
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać polędwiczki i smażyć 1-3 minuty, lekko rumieniąc z każdej strony.
  • Dodać suszone zioła, czosnek, wymieszać.
  • Skropić sokiem z cytryny i posolić. Smażyć jeszcze 2-4 minuty.
  • Na koniec dodać natkę kolendry.
  • Podawać z cząstkami cytryny i sosem barbecue lub dobrym keczupem.