Sakiewki z kurczaka z porami - delikatny i odświętny obiad dla rodziny [BEZ SMAŻENIA]

2021-03-29
Sakiewki z kurczaka z porami
Autor: Shutterstock Sakiewki kurczaka z porami
średni
25 min
4

Sakiewki z kurczaka z porami są jednocześnie daniem niezwykle delikatnym, rozpływającym się w ustach, a zarazem o  odświętnym charakterze. Można je podać podczas uroczystości i obiadów, do których zasiadają zarówno dorośli, jak i dzieci. Zaletą tego dania jest to, że mięso i pory są gotowane, można je podać osobom unikającym smażonych dań oraz na diecie niskokalorycznej.

 

SKŁADNIKI

  • 5 piersi kurczaka (po 15 dag)
  • por (30 dag)
  • jajko
  • 10 dag białego sera
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora umyj starannie, białą część pokrój w talarki.
  • Zmiel 1 pierś kurczaka, zmiksuj z jajkiem, białym serem i połową ziół. Farsz przypraw solą i pieprzem.
  • Pozostałe piersi kurczaka pokrój na kotlety, posmaruj farszem, zwiń w roladki i przyszpil wykałaczką.
  • Na wkładce do gotowania rozłóż warstwę porów, połóż mięso, skrop octem i oliwą.
  • Gotuj 20–25 minut.