Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej
2023-10-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ziemniaki pieczone po grecku są tak pyszne, że nie trzeba nic więcej. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak doskonały.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać i wypłukać.
- Ziemniaki pokroić na cząstki.
- W miseczce wymieszać oliwę, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny.
- Ziemniaki przełożyć do brytfanny wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Ziemniaki polać przygotowaną mieszaniną oliwy, soku z cytryny i ziół. Przyprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
- Do brytfanny wlać tyle wody, aby częściowo przykryć ziemniaki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 60 minut.
- Podawać z sosem tzatziki na bazie jogurtu i zielonego ogórka.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zerknij niżej i zobacz nasze przepisy na zapiekanki ziemniaczane