Zapiekana cukinia z parmezanem - przepis kuchni włoskiej

2021-03-29
Anka
zapiekana-cukinia-z-parmezanem-przepis-kuchni-wloskiej.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zapiekana cukinia z parmezanem - danie z kuchni włoskiej
łatwy
20 min
4

Zapiekanka z cukinii z parmezanem to doskonały pomysł na obiad w włoskim stylu. Sprawdź nasz przepis na to zaskakujące danie. Jest tak smaczne i aromatyczne, że nie można mu się oprzeć. Podpowiadamy jak zrobić zapiekaną cukinię z parmezanem.

Polecamy też:

Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?

Marynowana na słodko cukinia jak ananas

Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wytnij nasady ogonków pomidorów i natnij na krzyż skórkę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj.
  • Czosnek obierz. Rozgrzej na patelni z wysokim brzegiem 2 łyżki oliwy, dodaj do niej rozgnieciony czosnek i lekko go zrumień.
  • Dodaj pomidory, smaż 8 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i oregano.

    Cukinię umyj, oczyść i pokrój ukośnie w plasterki grubości pół centymetra.
  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Zrumień na niej z obu stron plasterki cukinii, posól i posyp pieprzem.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania natłuść oliwą.
  • Włóż do niej połowę plasterków cukinii i polej sosem pomidorowym. Rozłóż na nim resztę plasterków cukinii.
  • Zetrzyj parmezan i równomiernie posyp nim plasterki cukinii. Pokrop resztą oliwy.
  • Warzywa zapiekaj na złoty kolor w piekarniku (przy włączonym termoobiegu zmniejsz temp. do 160 stopni Celsjusza.
Anka