Zapiekana cukinia z parmezanem - przepis kuchni włoskiej
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zapiekanka z cukinii z parmezanem to doskonały pomysł na obiad w włoskim stylu. Sprawdź nasz przepis na to zaskakujące danie. Jest tak smaczne i aromatyczne, że nie można mu się oprzeć. Podpowiadamy jak zrobić zapiekaną cukinię z parmezanem.
Polecamy też:
Cukinia na ostro - jak zrobić smażoną cukinię z chili?
Marynowana na słodko cukinia jak ananas
Cukinia gotowana na parze - dietetyczny dodatek do obiadu
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wytnij nasady ogonków pomidorów i natnij na krzyż skórkę. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj.
- Czosnek obierz. Rozgrzej na patelni z wysokim brzegiem 2 łyżki oliwy, dodaj do niej rozgnieciony czosnek i lekko go zrumień.
- Dodaj pomidory, smaż 8 minut na średnim ogniu. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Cukinię umyj, oczyść i pokrój ukośnie w plasterki grubości pół centymetra. - Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek. Zrumień na niej z obu stron plasterki cukinii, posól i posyp pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania natłuść oliwą.
- Włóż do niej połowę plasterków cukinii i polej sosem pomidorowym. Rozłóż na nim resztę plasterków cukinii.
- Zetrzyj parmezan i równomiernie posyp nim plasterki cukinii. Pokrop resztą oliwy.
- Warzywa zapiekaj na złoty kolor w piekarniku (przy włączonym termoobiegu zmniejsz temp. do 160 stopni Celsjusza.