Rewelacyjne ziemniaki z kurkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki z kurkami to rewelacyjne danie, które zaskoczy was smakiem. Łatwo przygotować takie ziemniaki z leśnymi grzybami. Kurki są jędrne i doskonale znoszą smażenie i zapiekanie. Do przygotowania dania można wykorzystać zarówno mrożone frytki, jak i mrożone kurki.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 g grzybów leśnych - kurek
- 8 średnich ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy lub oleju lub masła klarowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- mielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na frytki, ósemki lub w kostkę.
- Pokrojone ziemniaki przełożyć do brytfanny, dodać pokrojone na kawałki 2 ząbki czosnku i 4 łyżki oleju, posolić. Wymieszać, tak aby olej pokrył ziemniaki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 30 minut. Po 30 minutach przemieszać ziemniaki i piec jeszcze 15 minut.
- Kurki oczyścić i wypłukać, duże grzyby przeciąć na połówki lub ćwiartki, małe pozostawić w całości.
- Na 2 łyżkach oliwy zrumienić 2 posiekane ząbki czosnku.
- Czosnek zdjąć z patelni. Dodać kurki i smażyć je przez 6-8 minut.
- Usmażone kurki dodać do ziemniaków, wymieszać i piec jeszcze 15 minut.
- Przed podaniem obficie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać zieloną pietruszką.