Falafel - przepis na danie z ciecierzycy

Falafel - przepis na danie z ciecierzycy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Falafel zwykle podawany jest w barach z kebabem, zawinięty razem z kapustą w chlebek pita.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Falafel to smażone kulki z mocno przyprawionej ciecierzycy. Mimo iż to danie fast food, jest bardzo zdrowe, a w połączeniu z warzywami i sosami idealnie nadaje się na obiad.

Składniki

  • 500 g ziaren cieciorki

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka kminu

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziarna cieciorki wypłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.

  • Gotuj w osolonej wodzie 15 minut (nie może być rozgotowana).

  • Cebulę posiekaj, czosnek wyciśnij przez wyciskarkę. Dodaj odcedzoną cieciorkę, kmin, kolendrę i natkę. Całość zmiksuj w blenderze.

  • Na koniec przypraw solą i pieprzem.

  • Z masy uformuj niewielkie kulki, smaż na ciemnobrązowy kolor w głębokim tłuszczu.

Z czym podawać falafel?

Najlepiej jest podawać falafel na talerzu ze świeżymi warzywami, sosami i chlebkiem pita.

Przykładowe sosy:

  • jogurt grecki, czosnek, mięta, sól, pieprz

  • zmiksowane pomidory bez skórki, chilli, ciemne oliwki, pieprz

  • jogurt, kmin, czosnek, sól

Ocena: 2,6