Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny: łatwy przepis na tani i sycący obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Chrupiące placki z kapusty polecają się na każdą okazję
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny to łatwy przepis na tani i sycący obiad. Miła odmiana wobec innych placków warzywnych. Przepis można modyfikować dodając marchew, czy cebulę. Polecam, gdy brak już pomysłów, a marzy się coś gorącego prosto z patelni!
Składniki
1 kg kapusty białej
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki lub trochę więcej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Kaszę zalać gorącym mlekiem i odstawić, aby napęczniała.
Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 1 minutę. Następnie odcedzić w durszlaku.
Do odsączonej kapusty dodać kaszę mannę, mąkę, rozmącone jajko i sól. Wymieszać i odstawić na 1-3 minuty. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąki.
Masę nabierać za pomocą łyżki i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy do zrumienienia z jednej strony, przewracamy i kontynuujemy smażenie z drugiej strony.
Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowo-jogurtowym.