Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny: łatwy przepis na tani i sycący obiad

Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny: łatwy przepis na tani i sycący obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiące placki z kapusty polecają się na każdą okazję

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Placki ze świeżej kapusty i kaszy manny to łatwy przepis na tani i sycący obiad. Miła odmiana wobec innych placków warzywnych. Przepis można modyfikować dodając marchew, czy cebulę. Polecam, gdy brak już pomysłów, a marzy się coś gorącego prosto z patelni!

Składniki

  • 1 kg kapusty białej

  • 1 jajko

  • 50 ml mleka

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 2 łyżki mąki lub trochę więcej

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę zalać gorącym mlekiem i odstawić, aby napęczniała.

  • Kapustę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać osolonym wrzątkiem i odstawić na 1 minutę. Następnie odcedzić w durszlaku.

  • Do odsączonej kapusty dodać kaszę mannę, mąkę, rozmącone jajko i sól. Wymieszać i odstawić na 1-3 minuty. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąki.

  • Masę nabierać za pomocą łyżki i smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy do zrumienienia z jednej strony, przewracamy i kontynuujemy smażenie z drugiej strony.

  • Podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowo-jogurtowym.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).