Kurki po prowansalsku: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kurki po prowansalsku z sosem pomidorowym to oryginalna propozycja przyrządzenia tych pysznych grzybów. Doskonale pasują do kopytek lub makaronu
SKŁADNIKI
- 1 kg kurek,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy/oleju sojowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyścić grzyby, umyć i odsączyć.
- W rondlu rozgrzać oliwę i smażyć na niej grzyby ok. 30 minut bez przykrycia. Dodać sól i pieprz.
- Przecier wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i wrzucić do rondla.
- Dusić grzyby pod przykryciem na małym ogniu, aż staną się miękkie.
- Gotową potrawę przybrać posiekaną natką pietruszki.