Kluski śląskie: tradycyjny przepis
Dieta wegetariańska
Kluski śląskie to danie, które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Przepis na kluski śląskie jest prosty - bez względu na ilość ugotowanych ziemniaków kluski się udadzą, gdy zastosujemy jeden prosty trick. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich !
Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?
Pewnie nie jeden raz zastanawialiście się po co kluskom śląskim dziurka? Ba! Niektóre kluchy bez dziurki, bez tego uroczego dołka w kluskowej bródce, o zgrozo, sprzedawane są jako kluski śląskie... Nie, nie, i jeszcze raz nie. Kluski bez dziurki w ogóle się nie liczą. Kluski bez dziurki są niczym niebo bez słońca. Smunte, ponure i bez smaku. Dziurka w kluskach śląskich jest niezbędna. To w dziurce, w tym małym zagłębieniu zrobionym czubkiem palca, zbiera się... pyszny sos. Sos, którym polejemy kluski. Może też być stopiony tłuszcz ze skwarkami boczku... Po prostu pycha! Bez tej dziurki toczona, pulchna i biała kluska nie ma sensu. Bez dziureki wali się cały kluskowy świat. Dziurkujcie kluski ile wlezie i wcinajcie ile się zmieści w trzewiach!
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana wg przepisu, czyli ok. 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków
- sól
- ewentualnie 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
- Gorące przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.
- Układamy ziemniaki w misce i równo przyklepujemy, a następnie dzielimy nożem na cztery równe części.
- Jedną część wyjmujemy, na jej miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej.
- Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko (niekoniecznie) sól i całość zagniatamy.
- Z ciepłej jeszcze masy formujemy okrągłe kluseczki wielkości orzecha włoskiego z dołkiem po środku i układamy na deseczce posypanej mąką ziemniaczaną.
- Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.
- Podajemy ze zrazami, gulaszem, polane stopioną słoniną, masłem lub polane masłem i posypane cukrem.