Azjatycki comfort food w 15 minut. Ten makaron zachwyca bogactwem smaku

Azjatycki comfort food w 15 minut. Ten makaron zachwyca bogactwem smaku
Autor: Shutterstock.com Azjatycki comfort food w 15 minut. Ten makaron zachwyca bogactwem smaku
łatwy
15 min
2

Lekko słodki, słony i aromatyczny. Ten makaron w stylu azjatyckim przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jest to świetny sposób na pełne smaku danie, które nie zajmie nam dużo czasu. Idealny pomysł na szybki i prosty obiad.

Szybki obiad w azjatyckim stylu. Makaron, który zachwyca

Comfort food w azjatyckim stylu. Szybkie, sycące i przepyszne danie, które przygotujemy w zaledwie kilka minut. Nasz przepis jest całkowicie uproszczoną wersją tego dania. Tak naprawdę można je dostosować do tego, co akurat mamy w lodówce.

Tyczy się to niemal wszystkiego, jako makaron można użyć jajecznego, ryżowego, spaghetti, do ramenu czy klasycznego w tym przepisie makaron hokkien. Najważniejsze są jednak składniki, których używamy do sosu - sos sojowy, ostrygowy oraz cukier. To właśnie to trio tworzy klasyczny smak azjatyckiego street foodu.

Kilka porad, które sprawią, że makaron będzie lepszy. O tym pamiętaj

Jeśli lubimy nasze dania na chrupiąco to ciekawą wersją może być podsmażenie wszystkiego przez chwilę bez mieszanie. Dzięki temu część makaronu lekko się przypiecze, a nasze danie zyska delikatny chrupiący akcent.

Jeśli chcemy by nasz makaron był jeszcze bardziej sycący możemy dodać do niego jajko, które wymieszamy jak na jajecznice - nie doda nam to specjalnie dużo czasu, a z pewności wyjdzie naprawdę sycące. Warto również dodać kilka kropli oleju chili na wykończenie, dzięki temu makaron zyska pikantnego kopa.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu jajecznego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (lub dodatkowy sos sojowy, jeśli nie masz)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 marchewka 
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 garść kiełków fasoli mung
  • 1 mała cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Mięso kroimy w cienkie paski i podsmażamy na gorącej patelni.
  • Dodajemy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w piórka - chwilę podsmażamy.
  • Dodajemy pokrojone w słupki marchewkę i paprykę i podsmażamy 2-3 minutki.
  • Dodajemy makaron, sos sojowy, sos ostrygowy i cukier.
  • Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej