Azjatycki comfort food w 15 minut. Ten makaron zachwyca bogactwem smaku

Lekko słodki, słony i aromatyczny. Ten makaron w stylu azjatyckim przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jest to świetny sposób na pełne smaku danie, które nie zajmie nam dużo czasu. Idealny pomysł na szybki i prosty obiad.
Szybki obiad w azjatyckim stylu. Makaron, który zachwyca
Comfort food w azjatyckim stylu. Szybkie, sycące i przepyszne danie, które przygotujemy w zaledwie kilka minut. Nasz przepis jest całkowicie uproszczoną wersją tego dania. Tak naprawdę można je dostosować do tego, co akurat mamy w lodówce.
Tyczy się to niemal wszystkiego, jako makaron można użyć jajecznego, ryżowego, spaghetti, do ramenu czy klasycznego w tym przepisie makaron hokkien. Najważniejsze są jednak składniki, których używamy do sosu - sos sojowy, ostrygowy oraz cukier. To właśnie to trio tworzy klasyczny smak azjatyckiego street foodu.
Kilka porad, które sprawią, że makaron będzie lepszy. O tym pamiętaj
Jeśli lubimy nasze dania na chrupiąco to ciekawą wersją może być podsmażenie wszystkiego przez chwilę bez mieszanie. Dzięki temu część makaronu lekko się przypiecze, a nasze danie zyska delikatny chrupiący akcent.
Jeśli chcemy by nasz makaron był jeszcze bardziej sycący możemy dodać do niego jajko, które wymieszamy jak na jajecznice - nie doda nam to specjalnie dużo czasu, a z pewności wyjdzie naprawdę sycące. Warto również dodać kilka kropli oleju chili na wykończenie, dzięki temu makaron zyska pikantnego kopa.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu jajecznego
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego (lub dodatkowy sos sojowy, jeśli nie masz)
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g filetu z kurczaka
- 1 marchewka
- 0,5 czerwonej papryki
- 1 garść kiełków fasoli mung
- 1 mała cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Mięso kroimy w cienkie paski i podsmażamy na gorącej patelni.
- Dodajemy posiekany czosnek i cebulkę pokrojoną w piórka - chwilę podsmażamy.
- Dodajemy pokrojone w słupki marchewkę i paprykę i podsmażamy 2-3 minutki.
- Dodajemy makaron, sos sojowy, sos ostrygowy i cukier.
- Całość mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut.