Ratatuja: przepis na prawdziwą francuską ratatouille

2021-03-29
KJM
Ratatuja: przepis na prawdziwą francuską ratatouille
Autor: photos.com Ratatuja to danie, które najlepiej smakuje u schyłku lata, ale i zimą warto je przyrządzać.
łatwy
50 min
4

Ratatuja, czy ratatouille to danie kuchni prowansalskiej. Francuzi znają mnóstwo wariacji przepisów na to jedno z najpopularniejszych i najlepszych dań kuchni francuskiej Ratatuja to nic innego jak gulasz warzywny z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli i czosnku. Jest potrawą jarską i nie zawiera mięsa. Można ją przygotowywać cały rok.

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 3 małe cukinie
  • 2 papryki - żółta i czerwonąa
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy do smażenia
  • miąższ 4 pomidorów, bez skórek ani ziarenek
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • listek laurowy i ziele angielskie wg uznania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, a następnie plastry na ćwiartki. Solimy i czekamy pół godziny, aż puszczą sok.
  • Kroimy cukinie w cienkie półplasterki i płuczemy wraz z bakłażanem. Osączamy.
  • Siekamy grubo cebulę i kroimy paprykę w drobne kawałki.
  • Rozgrzewamy oliwę w głębokim rondlu i smażymy razem cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli.
  • Po 10 minutach dodajemy bakłażana i cukinię.
  • Po kolejnych 10 - posiekany miąższ pomidorów i zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze pół godziny. Nie zapominamy o mieszaniu.
  • Pod koniec solimy i pieprzymy potrawę według uznania.
  • Gotowe danie wykładamy na talerz i ozdabiamy posiekaną pietruszką.
  • Można je podawać z ryżem, ale najlepiej delektować się nim z bagietką i wytrawnym czerwonym winem.
KJM