Ratatuja: przepis na prawdziwą francuską ratatouille
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Ratatuja, czy ratatouille to danie kuchni prowansalskiej. Francuzi znają mnóstwo wariacji przepisów na to jedno z najpopularniejszych i najlepszych dań kuchni francuskiej Ratatuja to nic innego jak gulasz warzywny z bakłażana, cukinii, pomidorów, papryki, cebuli i czosnku. Jest potrawą jarską i nie zawiera mięsa. Można ją przygotowywać cały rok.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 3 małe cukinie
- 2 papryki - żółta i czerwonąa
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy do smażenia
- miąższ 4 pomidorów, bez skórek ani ziarenek
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- listek laurowy i ziele angielskie wg uznania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana obieramy ze skórki i kroimy w plastry grubości ok. 1 centymetra, a następnie plastry na ćwiartki. Solimy i czekamy pół godziny, aż puszczą sok.
- Kroimy cukinie w cienkie półplasterki i płuczemy wraz z bakłażanem. Osączamy.
- Siekamy grubo cebulę i kroimy paprykę w drobne kawałki.
- Rozgrzewamy oliwę w głębokim rondlu i smażymy razem cebulę i paprykę, aż cebula się zeszkli.
- Po 10 minutach dodajemy bakłażana i cukinię.
- Po kolejnych 10 - posiekany miąższ pomidorów i zmiażdżone ząbki czosnku.
- Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze pół godziny. Nie zapominamy o mieszaniu.
- Pod koniec solimy i pieprzymy potrawę według uznania.
- Gotowe danie wykładamy na talerz i ozdabiamy posiekaną pietruszką.
- Można je podawać z ryżem, ale najlepiej delektować się nim z bagietką i wytrawnym czerwonym winem.