Fuczki czyli placuszki z kiszonej kapusty
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Fuczki, to pyszne placuszki przygotowane z kapusty kiszonej. Znakomicie zastąpią mięsne kotlety podczas codziennego obiadu, ale mogą też stanowić samodzielne danie lub przekąskę.
SKŁADNIKI
- 300 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej)
- jajko
- szklanka mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- kminek
- cząber
- olej do smażenia
- śmietana
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę dość grubo szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Warzywa mieszamy, dodajemy mąkę, jako i mleko (może być woda).
- Przyprawiamy solą i pieprzem, oraz - wedle uznania - kminkiem i cząbrem.
- Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
- Podajemy ze śmietaną i posiekaną natka pietruszki.