Bezmięsne burgery z ciecierzycy: przepis

Bezmięsne burgery z ciecierzycy: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszne burgery z ciecierzycy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roślinne źródła białka są równie wartościowe jak te pochodzenia zwierzęcego. Burgery ze strączków, zbóż i pestek zapewniają komplet aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Podawaj je klasycznie w bułce, z plastrami pomidora, ogórka, awokado czy sera (tradycyjnego lub w wersji roślinnej) albo na talerzu, z frytkami lub ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również na zimno na wynos, np. jako lunch do pracy.

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odsączonej

  • posiekana cebula

  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej

  • 1/4 szklanki oliwy

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę zeszklij na patelni na łyżce oliwy.

  • Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i zblenduj na gładką masę.

  • Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz 30 minut w 200°C.

Ocena: 0