Bezmięsne burgery z ciecierzycy: przepis

2021-03-29
Agata Joanna Nowicka
Bezmięsne burgery z ciecierzycy
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne burgery z ciecierzycy.
łatwy
20 min
4

Roślinne źródła białka są równie wartościowe jak te pochodzenia zwierzęcego. Burgery ze strączków, zbóż i pestek zapewniają komplet aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Podawaj je klasycznie w bułce, z plastrami pomidora, ogórka, awokado czy sera (tradycyjnego lub w wersji roślinnej) albo na talerzu, z frytkami lub ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również na zimno na wynos, np. jako lunch do pracy.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odsączonej
  • posiekana cebula
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę zeszklij na patelni na łyżce oliwy.
  • Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i zblenduj na gładką masę.
  • Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz 30 minut w 200°C.
Agata Joanna Nowicka