Bezmięsne burgery z ciecierzycy: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Roślinne źródła białka są równie wartościowe jak te pochodzenia zwierzęcego. Burgery ze strączków, zbóż i pestek zapewniają komplet aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Podawaj je klasycznie w bułce, z plastrami pomidora, ogórka, awokado czy sera (tradycyjnego lub w wersji roślinnej) albo na talerzu, z frytkami lub ziemniakami i surówką. Świetnie sprawdzą się również na zimno na wynos, np. jako lunch do pracy.
SKŁADNIKI
- 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odsączonej
- posiekana cebula
- 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę zeszklij na patelni na łyżce oliwy.
- Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce i zblenduj na gładką masę.
- Uformuj burgery, ułóż je na blasze wyłożonej papierem i piecz 30 minut w 200°C.