Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty. Jagodniki babci Krysi cię oczarują
2024-06-19
średni
50 min
4
Dieta wegetariańska
Puszyste, świeże i pełne jagód - takie powinny być domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis babci Krysina przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione w sklepie. No i będzie ich tyle, że wreszcie się najecie!
Polecamy też inne przepisy na domowe jagodzianki:
Zawijane drożdżówki z jagodami
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie jeszcze więcej przepisów na bułeczki z jagodami.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
- Utrzeć jajka z pozostałym cukrem i mąką. Wsypać cukier waniliowy.
- Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i drożdże. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy wyrośnie, zrobić z ciasta wałek, pokroić na krążki, każdy nieco spłaszczyć i na środek nakładać po łyżce jagód wymieszanych z cukrem waniliowym i nieco przyprószonych mąką.
- Następnie skleić i uformować bułeczki, każdą posmarować żółtkiem.
- Bułeczki z jagodami najlepiej układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
- Jagodzianki piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20-30 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lubpolukrować.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze