Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty. Jagodniki babci Krysi cię oczarują

2024-06-19
Przepis na pyszne jagodzianki domowej roboty. Jagodniki babci Krysi oczarują cię
Autor: Shutterstock Domowe jagodzianki można posypać cukrem lub kruszonką, albo polukrować
średni
50 min
4

Dieta wegetariańska

Puszyste, świeże i pełne jagód - takie powinny być domowe jagodzianki. Mamy dla Was przepis babci Krysina przepyszne drożdżowe jagodzianki - wyjdą smaczniejsze niż te kupione w sklepie. No i będzie ich tyle, że wreszcie się najecie!

Polecamy też inne przepisy na domowe jagodzianki:

Zawijane drożdżówki z jagodami

Bułeczki z jagodami

Razowe jagodzianki

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie jeszcze więcej przepisów na bułeczki z jagodami.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży (1/2 op.)
  • 1/2 kostki masła lub margaryny (polecamy masło, dzięki niemu jagodzianki będą pięknie pachniały)
  • 0,5 kg jagód
  • 4 jaja
  • 1 żółtko
  • cukier puder do posypywania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia.
  • Utrzeć jajka z pozostałym cukrem i mąką. Wsypać cukier waniliowy.
  • Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło i drożdże. Wyrobić dobrze ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy wyrośnie, zrobić z ciasta wałek, pokroić na krążki, każdy nieco spłaszczyć i na środek nakładać po łyżce jagód wymieszanych z cukrem waniliowym i nieco przyprószonych mąką.
  • Następnie skleić i uformować bułeczki, każdą posmarować żółtkiem.
  • Bułeczki z jagodami najlepiej układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
  • Jagodzianki piec w temp. ok. 180 st. C przez ok. 20-30 min. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lubpolukrować.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Redakcja
więcej