Ciasto drożdżowe z wiśniami: przepis [WIDEO]

Ciasto drożdżowe z wiśniami: przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Szybkie ciasto z wiśniami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zastanawiasz się, jakie ciasto upiec z wiśni? Polecamy klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem tych przepysznych owoców, które nadadzą mu niepowtarzalnego charakteru. Podajemy sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z wiśniami.

Składniki

  • ZACZYN:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka mąki

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka

  •  

  • CIASTO:

  • 3 żółtka jaj + 1 białko

  • 75 g cukru

  • 400 g mąki

  • około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka

  • 100 g stopionego masła

  • 1 kg wiśni

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować zaczyndrożdże skruszyć do dużego kubka, dodać cukier, mąkę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

  • Posiadając gotowy zaczyn można rozpocząć przygotowywanie ciasta. Należy żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki, a następnie do wymieszać.  Dodać wyrośnięty zaczyn i tyle ciepłego mleka aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wymieszać.

  • Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać stopione masło. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny).

  • Po tym czasie należy do ciasta dodać wiśnie obtoczone w mące i delikatnie rozmieszać.

  • Blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć do niej ciasto.

  • Wstawić drożdżowca do 180 piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35 minut na złoty kolor.

  • Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Ocena: 4,5