Babka drożdżowa wg przepisu Magdy Gessler [WIDEO]
Klasyczna drożdżowa babka według przepisu Magdy Gessler może zagościć również na Twoim świątecznym stole. I nie trzeba wydawać na nią mnóstwa pieniędzy, kupując ciasto u słynnej restauratorki, można ją zrobić samodzielnie. Podpowiadamy, jak zrobić wielkanocną babkę drożdżową, idealnie wyrośniętą i puchatą, której nie powstydziłaby się nawet Magda Gessler.
Babka drożdżowa puszysta i lekka
Wiele osób nie zabiera się nawet za pieczenie baby drożdżowej, uważając, ze to wyższa szkoła jazdy i bardzo trudno upiec taką, żeby była puszysta, miękka i super pyszna. Tymczasem nie jest to aż tak, trudne, jakby się mogło wydawać. Wystarczy spróbować i trzymać się kilku reguł i dać ciastu nieco czasu na wyrośnięcie, a pyszna puchata baba będzie się pysznić na wielkanocnym stole. W wideo podpowiadamy, jak upiec idealne ciasto drożdżowe!
Polecamy także inne przepisy na pyszne świąteczne baby, mazurki i serniki:
Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z innymi przepisami na babki drożdżowe
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzej. Wymieszaj z pokruszonymi drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
- Jajka i żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną soli na puszystą masę.
- Cytrynę (najlepiej żeby była z upraw ekologicznych) umyj i sparz, otrzyj z niej skórkę (tylko żółtą część) i dodaj do jajek. Dołóż rozczyn i wsyp resztę mąki. Wyrób jednolite ciasto.
- W rondlu rozpuść masło, przestudź i dodaj do ciasta. Dorzuć bakalie. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy jest gotowe.
- Wysmaruj masłem formę. Przełóż do niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aby urosło - powinno podwoić swoją objętość.
- Nastaw piekarnik na 180 st.C. Piecz ok. 40 minut. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem.