Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Szybkie ciasteczka z orzechami - przyjemność w pół godziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Szybkie ciasteczka z orzechami możesz jeść już w pół godziny od podjęcia decyzji o ich upieczeniu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Delikatne ciasteczka z orzechami przygotujesz w pół godziny - to idealny przepis dla tych, którzy muszą zaspokoić głód słodkości, albo oczekują na niespodziewanych gości. Kilka składników, 10 minut pracy, 12 pieczenia i gotowe!
Składniki
220 g miękkiego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy
300 g mąki
100 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
szczypta soli
dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
Przygotowanie krok po kroku:
Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.
Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170ºC na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska