Szybkie ciasteczka z orzechami - przyjemność w pół godziny

Szybkie ciasteczka z orzechami  - przyjemność w pół godziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szybkie ciasteczka z orzechami możesz jeść już w pół godziny  od podjęcia decyzji o ich upieczeniu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne ciasteczka z orzechami przygotujesz w pół godziny - to idealny przepis dla tych, którzy muszą zaspokoić głód słodkości, albo oczekują na niespodziewanych gości. Kilka składników, 10 minut pracy, 12 pieczenia i gotowe!

Składniki

  • 220 g miękkiego masła

  • 1 żółtko

  • 50 g cukru pudru

  • parę kropli aromatu waniliowego lub ekstrakt waniliowy

  • 300 g mąki

  • 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

  • szczypta soli

  • dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy.

  • Mikser odstawiamy i z wilgotnych okruchów zagniatamy ciasto.

  • Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170ºC na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0