Szybkie ciasteczka z dżemem - idealne do popołudniowej kawy i herbaty

Szybkie ciasteczka z dżemem - idealne do popołudniowej kawy i herbaty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania ciasteczka z dżemem - hit do popołudniowej  kawy i herbaty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybkie ciasteczka z dżemem przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, a ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasteczka zachowują świeżość przez kilka dni, choć zazwyczaj znikają błyskawicznie z talerza.

Składniki

  • 400 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • 3 jajka

  • 150 g masła

  • domowy dżem truskawkowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto.

  • Stolnicę podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm.

  • Placek posmarować dżemem zostawiając ok 2 cm wolnego brzegu. Pociąć ciasto na trójkąty, zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, jak rogaliki.

  • Można też ciasto rozwałkować w prostokąt, posmarować dżemem i zawinąć w rulonik na dwa razy. Zwinięte ciasto pokroić na kawałki długości 4-5 cm.

  • Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180ºC, piec ciasteczka około 20 minut. Porcja na ok. 35 ciastek.

  • Schłodzone można posypać cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7