Speculoos - belgijskie ciasteczka korzenne - upiecz je na święta!

Speculoos - belgijskie ciasteczka korzenne - upiecz je na święta!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Speculoos - smakiem przypominają pierniczki, teksturą - ciasteczka kruche. Gdy nie wiesz, co wybrać na święta - pierniczki czy kruche ciasteczka - możesz wybrać speculoos  - 2 w 1.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Speculoos to belgijskie ciasteczka korzenne, o smaku nieco podobnym do naszych pierniczków, ale bardziej kruche. Powstają bez dodatku miodu i sody, ciasto nie musi leżakować, wymaga tylko chłodzenia, jak ciasto kruche.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej

  • 140 g cukru trzcinowego

  • 150 g masła, zimnego

  • 1 łyżeczka przyprawy do speculoos, czyli mieszanki, na którą składa się: 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w malakserze).

  • Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 – 5 mm.

  • Foremkę do speculoos oprószyć mąką. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Z braku foremek można użyć wałka z wzorami albo naszych zwykłych foremek do ciastek.

  • Wykładać (wystukując) na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Piec w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Ocena: 4,5