Pyszne ciasteczka bananowe bez jajek: łatwy przepis

Pyszne ciasteczka bananowe bez jajek: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasteczka bananowe bez jajek są pyszne i tak łatwe do zrobienia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne ciasteczka bananowe bez jajek to świetny pomysł na małe co nieco do herbaty. Ciasteczka dla osób, które nie tolerują białka jajek kurzych. Słodycze dla nas wszystkich, gdy zabraknie jajek. 

Składniki

  • 250-300 g mąki

  • 1 dojrzały banan (z pociemniałą, brązową skórką)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao

  • 125 g cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 szczypta soli

  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.  Obierz banana, rozgnieć go widelcem.

  • Połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Dodaj rozdrobnionego banana, sól, olej i wanilię. Ubij mikserem.

  • Posyp mąką powierzchnię roboczą, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj na placek grubości 1,5 cm i wytnij foremką do ciastek.

  • Ciasteczka ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, piecz na środkowej półce przez około 12 minut.

  • Posyp schłodzone ciasteczka cukrem pudrem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3