Owsiane ciastka z jabłkami i orzechami: przepis na łatwe, pyszne i chrupkie ciasteczka

Owsiane ciastka z jabłkami i orzechami: przepis na łatwe, pyszne i chrupkie ciasteczka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciastka owsiane z jabłkami i orzechami 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Owsiane ciastka z jabłkami i orzechami są pyszne. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, obłędnie smaczne ciasteczka na pocieszenie w każdej sytuacji. A do tego zdrowe! Oto przepis na łatwe i pyszne ciastka owsiane. 

Składniki

  • 1/2 szklanki miękkiego masła, około 100 g

  • 3/4 szklanki brązowego cukru w ​​opakowaniu

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 szklanki płatków owsianych

  • 1 jabłko obrane, wydrążone i posiekane drobno lub starte

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich posiekanych grubo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.

  • Lekko posmaruj blachę tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok.

  • Za pomocą miksera utrzyj masło i brązowy cukier do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

  • Dodaj jajka i wanilię. Zmiksuj.

  • Dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz wszystkie przyprawy, ponownie zmiksuj.

  • Dodaj płatki owsiane i starte jabłka oraz posiekane orzechy włoskie, wymieszaj drewnianą łyżką.

  • Na blasze rozłóż po 1 łyżce ciasta w odstępach co 5 cm, bo ciastka rozrosną się.

  • Piec przez 10 do 12 minut lub do zrumienienia.

  • Wyjmij z piekarnika i przenieś ciasteczka na ruszt do chłodzenia.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).