Migdałowe ciasteczka do pochrupania: łatwy przepis na pyszności

Migdałowe ciasteczka do pochrupania: łatwy przepis na pyszności

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Migdałowe ciasteczka kruche i pyszne skuszą was od pierwszego gryza. Idealne do pochrupania przed telewizorem. Oto łatwy przepis na te pyszności.

Składniki

  • 100 g masła lub margaryny

  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub mączki migdałowej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki śmietany

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • płatki migdałowe i cukier do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło utrzeć mikserem do białości, dodać zmielone migdały, śmietanę, cukier. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Porcjami dodać mąkę i wyrobić ciasto.

  • Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć kółka lub kwadraty.

  • Powierzchnię ciastem posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać płatkami migdałów i cukrem.

  • Ciastka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

  • Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 10 minut lub do zrumienienia.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4