Migdałowe ciasteczka do pochrupania: łatwy przepis na pyszności

2021-03-29
Migdałowe ciasteczka do pochrupania: łatwy przepis na pyszności
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Migdałowe ciasteczka kruche i pyszne skuszą was od pierwszego gryza. Idealne do pochrupania przed telewizorem. Oto łatwy przepis na te pyszności.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub mączki migdałowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe i cukier do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć mikserem do białości, dodać zmielone migdały, śmietanę, cukier. Wymieszać na jednorodną masę.
  • Porcjami dodać mąkę i wyrobić ciasto.
  • Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć kółka lub kwadraty.
  • Powierzchnię ciastem posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać płatkami migdałów i cukrem.
  • Ciastka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 10 minut lub do zrumienienia.