Makagigi - makowe "sezamki" na miodzie na wigilijny stół

Makagigi - makowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makagigi przygotowuje się bez dodatku mąki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makagigi to chrupiące ciasteczka z maku i miodu. Przypominają sezamki, tyle że zamiast ziaren sezamu do ich przygotowania używa się niebieskiego maku. Dla urozmaicenia smaku można do nich dodać nieco sezamu albo pokruszone orzechy.

Składniki

  • 1 szklanka maku 

  • 1 szklanka miodu

  • 1/2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mak sparzyć wrzątkiem, osączyć i odstawić do wyschnięcia.

  • Miód wymieszać w rondelku z cukrem i gotować na bardzo małym ogniu aż się całkowicie rozpuści i lekko zrumieni.

  • Do zrumienionego miodu dodać osuszony mak i smażyć razem ok. 10 min.

  • Gorąca masę wyłożyć na zwilżoną wodą stolnicę i cienko rozwałkować.

  • Pokroić na niewielkie kwadraty i zostawić do wystygnięcia.

  •  

Ocena: 2,4