Kruche ciasteczka cytrynowe - słodko-kwaśna przyjemność

2021-03-29
Kruche ciasteczka cytrynowe
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

Delikatne, kruchutkie ciasteczka z intensywnym w smaku, cytrynowy środkiem. Ta mieszanka smaków może uzależnić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kostka masła

    1 szklanka mąki tortowej

    1/2 szklanki cukru pudru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać na piasek. Dodać cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Cytrynę wyszorować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Każdy z nich obtoczyć w cukrze.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość do 5 mm. Za pomocą 2 różnej wielkości foremek o tym samym kształcie wyciąć spody (pełne) i wierzchy ciastek (z otworem).
  • Na pełnych spodach ciastek ułożyć po plasterku cytryny. Przykryć wierzchem z otworem w środku i delikatnie skleić brzegi górnej i dolnej warstwy ciasta.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok 20 min. Wyjąć z pieca, przestudzić i brzegi posypać cukrem pudrem.
  •