Kruche ciasteczka cytrynowe - słodko-kwaśna przyjemność

Kruche ciasteczka cytrynowe - słodko-kwaśna przyjemność

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatne, kruchutkie ciasteczka z intensywnym w smaku, cytrynowy środkiem. Ta mieszanka smaków może uzależnić.

Składniki

  • 1 kostka masła

    1 szklanka mąki tortowej

    1/2 szklanki cukru pudru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    2 żółtka

  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.

  • 2 cytryny

  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać na piasek. Dodać cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto.

  • Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

  • Cytrynę wyszorować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Każdy z nich obtoczyć w cukrze.

  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość do 5 mm. Za pomocą 2 różnej wielkości foremek o tym samym kształcie wyciąć spody (pełne) i wierzchy ciastek (z otworem).

  • Na pełnych spodach ciastek ułożyć po plasterku cytryny. Przykryć wierzchem z otworem w środku i delikatnie skleić brzegi górnej i dolnej warstwy ciasta.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec ok 20 min. Wyjąć z pieca, przestudzić i brzegi posypać cukrem pudrem.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0