Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis

Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciastka z nadzieniem marcepanowo-orzechowym to doskonały  deser na chłodne dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciastka marcepanowo-orzechowe pokochają wszyscy miłośnicy orzechów i marcepana - doskonałe delikatne ciasto na bazie twarogu subtelnie otula słodkie marcepanowe nadzienie, pachnące delikatnie cynamonem.

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 75 g cukru

  • 2 żółtka

  • 80 ml oleju

  • 80 ml  mleka

  • 200 g twarogu

  • Nadzienie:

  • 125 g marcepanu

  • 150 g orzechów laskowych  zmielonych

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 45 g cukru

  • 2 jajka

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka mleka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać zmielone orzechy, cukier, cynamon i jajka. Wymieszać.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żółtka z olejem, mlekiem i cukrem. Rozdrobnić widelcem twaróg, dodać przesianą mąkę z proszkiem  oraz zmiksowane jajka. Wyrób ciasto.

  • Ciasto rozwałkować i  wyciąć z niego prostokąty  o wymiarach  14 x 10 cm. Na środku  ułożyć nadzienie. Złożyć na pół, mocno dociskając brzegi ciasta. Naciąć brzegi w kilku miejscach ostrym nożem.

  • Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia, wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,7