Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis

2021-03-29
Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis
Autor: Shutterstock Ciastka z nadzieniem marcepanowo-orzechowym to doskonały  deser na chłodne dni
łatwy
60 min
4

Ciastka marcepanowo-orzechowe pokochają wszyscy miłośnicy orzechów i marcepana - doskonałe delikatne ciasto na bazie twarogu subtelnie otula słodkie marcepanowe nadzienie, pachnące delikatnie cynamonem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 80 ml oleju
  • 80 ml  mleka
  • 200 g twarogu
  • Nadzienie:
  • 125 g marcepanu
  • 150 g orzechów laskowych  zmielonych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 45 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać zmielone orzechy, cukier, cynamon i jajka. Wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żółtka z olejem, mlekiem i cukrem. Rozdrobnić widelcem twaróg, dodać przesianą mąkę z proszkiem  oraz zmiksowane jajka. Wyrób ciasto.
  • Ciasto rozwałkować i  wyciąć z niego prostokąty  o wymiarach  14 x 10 cm. Na środku  ułożyć nadzienie. Złożyć na pół, mocno dociskając brzegi ciasta. Naciąć brzegi w kilku miejscach ostrym nożem.
  • Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia, wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.