Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką
Doskonałe ciastka marcepanowo-orzechowe: prosty przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciastka z nadzieniem marcepanowo-orzechowym to doskonały deser na chłodne dni
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ciastka marcepanowo-orzechowe pokochają wszyscy miłośnicy orzechów i marcepana - doskonałe delikatne ciasto na bazie twarogu subtelnie otula słodkie marcepanowe nadzienie, pachnące delikatnie cynamonem.
Składniki
Ciasto:
400 g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
2 żółtka
80 ml oleju
80 ml mleka
200 g twarogu
Nadzienie:
125 g marcepanu
150 g orzechów laskowych zmielonych
1 łyżeczka cynamonu
45 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka mleka
Przygotowanie krok po kroku:
Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać zmielone orzechy, cukier, cynamon i jajka. Wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować żółtka z olejem, mlekiem i cukrem. Rozdrobnić widelcem twaróg, dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz zmiksowane jajka. Wyrób ciasto.
Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 14 x 10 cm. Na środku ułożyć nadzienie. Złożyć na pół, mocno dociskając brzegi ciasta. Naciąć brzegi w kilku miejscach ostrym nożem.
Wyłożyć ciastka na blachę z papierem do pieczenia, wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec 25-30 minut w temperaturze 180ºC.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska