Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!
2021-03-31
średni
45 min
4
Rolada biszkoptowa z truskawkami to elegancka odmiana ciasta z owocami, które jest punktem obowiązkowym w menu letnich przyjęć. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne - wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 dag truskawek
- stężona galaretka truskawkowa
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok. 30 min w temperaturze 170ºC.
- Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, zawinąć w ściereczkę w formie rolady, aby nadać mu odpowiednią formę. Odstawić zawinięty biszkopt na 20 minut.
- Ubitą śmietanę połączyć z drobno pokrojonymi kawałkami truskawek i galaretką. Wymieszać, dodać cukier do smaku.
- Masę truskawkową wyłożyć na biszkopt, zawinąć w rulonik, owinąć folą i wstawić na godzinę do lodówki.