Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!

Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!
Autor: Shutterstock Truskawki są wręcz stworzone do słodkich ciast, np. rolad biszkoptowych
średni
45 min
4

Rolada biszkoptowa z truskawkami to elegancka odmiana ciasta z owocami, które jest  punktem obowiązkowym w menu letnich przyjęć. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne - wypróbuj nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 dag truskawek
  • stężona galaretka truskawkowa
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 30 min w temperaturze 170ºC.
  • Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, zawinąć w ściereczkę w formie rolady, aby nadać mu odpowiednią formę. Odstawić zawinięty biszkopt na 20 minut.
  • Ubitą śmietanę połączyć z drobno pokrojonymi kawałkami truskawek i galaretką. Wymieszać, dodać cukier do smaku.
  • Masę truskawkową wyłożyć na biszkopt, zawinąć w rulonik, owinąć folą i wstawić na godzinę do lodówki.
Beata Lekszycka
więcej