Oryginalne ciasto gruszkowe: podajemy dobry przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Ciasto z całymi gruszkami - z ogonkami - zawsze robi wrażenie. Warto w ten sposób spożytkować świeże gruszki. Podajemy dobry przepis na ciasto gruszkowe.
SKŁADNIKI
- 5 słodkich gruszek
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2,5 szklanki wody
 - starta skórka z cytryny
 - 2 szklanki cukru
 - pół szklanki oleju
 - pół szklanki jogurtu naturalnego
 - 2 jajka
 - pół szklanki mleka
 - 35 dag mąki
 - 2 garści mielonych migdałów
 - olej
 - kasza manna
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki należy umyć i obrać, zostawiając ogonki. W tym czasie gotujemy wodę z jedną szklanką cukru.
 - Gdy zacznie wrzeć, wkładamy gruszki i gotujemy je 20 minut, następnie wyjmujemy z syropu, odsączamy i czekamy, aż wystygną. Syrop zostawiamy na później.
 - W misie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu ubijamy jajka z cukrem, mlekiem, jogurtem, skórką z cytryny.
 - Łączymy suche składniki z mokrymi, do nich dodajemy syrop z gruszek i migdały.
 - Wyjmujemy blachę, smarujemy ją tłuszczem, posypujemy kaszą manną.
 - Nalewamy masę i ustawiamy gruszki, trzymając je za ogonki.
 - Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez godzinę.