Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis

Jak mawia moja legalna teściowa, trzeba mieć trochę szczęścia w życiu. Ja mam, bo spotkałam teściową idealną, czyli Dzidzię. Dzidzia jest kobietą przemądrą życiowo i niesłychanie życzliwą. Zawsze jest ubrana odpowiednio do sytuacji, wie co podać na przyjęciu, a jej gościnność jest wręcz legendarna. Jest także skarbnicą obłędnych przepisów, którymi dzieli się ze wszystkimi. Oto łatwe ciasto śliwkowe mojej boskiej teściowej! Dziękujemy, Dzidziu!

Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis

i

Autor: Shutterstock Puszyste ciasto bogato usiane kawałkami śliwek 
łatwy
30 min
4

Wskazówki teściowej, jak upiec idealne ciasto śliwkowe:

Super przepisy na ciasta ze śliwkami:

Sypane ciasto ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami

Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette

Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka posiekanych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej
  • ½ szklanki margaryny
  • 1 szklanka cukru białego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka L
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do tortów o średnicy 20 cm posmarują masłem lub innym tłuszczem.
  • Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp 1 łyżką mąki, wymieszaj. Odłóż na bok.
  • W dużej misce mikserem elektrycznym ubij margarynę, biały cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę. Wbij oba jajka. Zmiksuj na jednorodną masę.
  • Do innej miski przesiej razem 1 1/2 szklanki mąki z solą i sodą oczyszczoną.
  • Wmieszaj suche składniki do masy, na przemian dodając jogurt, aż mieszanina będzie gładka.
  • Lekko wymieszaj obtoczone w mące śliwki i wlej ciasto do przygotowanej formy. Posyp wierzch ciasta brązowym cukrem.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka (patyczek do szaszłyków) wbita w środek bochenka wyjdzie czysta, zajmie to od 45 do 50 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 do 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...