Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis
2020-09-21
11:21
Jak mawia moja legalna teściowa, trzeba mieć trochę szczęścia w życiu. Ja mam, bo spotkałam teściową idealną, czyli Dzidzię. Dzidzia jest kobietą przemądrą życiowo i niesłychanie życzliwą. Zawsze jest ubrana odpowiednio do sytuacji, wie co podać na przyjęciu, a jej gościnność jest wręcz legendarna. Jest także skarbnicą obłędnych przepisów, którymi dzieli się ze wszystkimi. Oto łatwe ciasto śliwkowe mojej boskiej teściowej! Dziękujemy, Dzidziu!
i
łatwy
30 min
4
Wskazówki teściowej, jak upiec idealne ciasto śliwkowe:
Super przepisy na ciasta ze śliwkami:
Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami
Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette
Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis
SKŁADNIKI
- 1 szklanka posiekanych śliwek bez pestek
- 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej
- ½ szklanki margaryny
- 1 szklanka cukru białego
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 jajka L
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do tortów o średnicy 20 cm posmarują masłem lub innym tłuszczem.
- Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp 1 łyżką mąki, wymieszaj. Odłóż na bok.
- W dużej misce mikserem elektrycznym ubij margarynę, biały cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę. Wbij oba jajka. Zmiksuj na jednorodną masę.
- Do innej miski przesiej razem 1 1/2 szklanki mąki z solą i sodą oczyszczoną.
- Wmieszaj suche składniki do masy, na przemian dodając jogurt, aż mieszanina będzie gładka.
- Lekko wymieszaj obtoczone w mące śliwki i wlej ciasto do przygotowanej formy. Posyp wierzch ciasta brązowym cukrem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka (patyczek do szaszłyków) wbita w środek bochenka wyjdzie czysta, zajmie to od 45 do 50 minut.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 do 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Dlaczego warto jeść śliwki?