Kruchy placek z powidłami śliwkowymi
2021-03-29
![Kruchy placek z powidłami śliwkowymi](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-5hf7-48qv-BTDo_kruchy-placek-z-powidlami-sliwkowymi-664x442.jpg)
łatwy
30 min
4
Placek na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi to znak jesieni, ale nie tylko. Smak dojrzałych śliwek zamknięty w słoiku pozwoli delektować się pysznym deserem przez całą zimę. Wypróbujcie przepis na kruchy placek z powidłami śliwkowymi i cieszcie się cudownym aromatem owoców i maślanego ciasta!
SKŁADNIKI
- 35 dag mąki
- 20 dag masła lub dobrej margaryny
- 12 dag cukier puder
- 3 żółtka
- 1 białko
- cukier waniliowy
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- 1 słoik powideł śliwkowych
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą oraz masło drobno posiekać. Można też zrobić to w malakserze. Dodać żółtka i białko szybko zagnieść ciasto. Włożyć do zamrażalnika lodówki.
- Twarde ciasto podzielić: 2/3 zostawić do rozwałkowania na spód, a 1/3 ciast zostawić na wycięcie ozdób.
- Większą porcję ciasta rozwałkować, wyłożyć plackiem formę do pieczenia i nałożyć na nie powidła. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć z niego ozdobne kształty np. liście, ale mogą być również serduszka i ułożyć na powidłach.
- Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.