Powidła śliwkowe z piekarnika. Bez mieszania, bez przypalania i prawie bez cukru

2023-09-04
Powidła śliwkowe z piekarnika
Autor: Shutterstock Powidła śliwkowe nie przypalają się i nie wymagają stałego mieszania, jeśli zdecydujemy się na przygotowanie ich w piekarniku.
łatwy
180 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Najprostszy przepis na śliwkowe powidła to pomysł na przygotowanie ich w piekarniku! Podpowiadamy, jak szybko i bez niepotrzebnego stania przy kuchni zrobić powidła ze śliwek. Śliwki z piekarnika wychodzą przepyszne. Potem wystarczy je tylko szczelnie zamknąć w słoiczkach i wystudzić.

Jakie śliwki na powidła?

Najlepsze są węgierki, ale można też użyć innych śliwek, ważne by były dobrze dojrzałe i słodkie. Z kolei cukier można zastąpić miodem - wystarczy 20 dag miodu. Można też z cukru zrezygnować w ogóle, jeśli śliwki są bardzo słodkie. Ja zazwyczaj tak robię, bo wolę mniej słodkie przetwory, a poza tym mam wrażenie, że powidła z piekarnika są słodsze niż te z garnka.

Śliwki z piekarnika

Przygotowanie powideł ze śliwek w piekarniku to sposób prosty, który pozwala zaoszczędzić czas i miejsce w kuchni. Owoce prażą się długo, więc zamknięcie ich w piekarniku to świetny pomysł. Odkąd poznałam ten przepis korzystam z niego regularnie i bardzo polecam.

Jakie dodatki do śliwek?

W przepisie znajdziecie dodatek rumu i aromatu rumowego. Jeśli nie przepadacie za tym połączeniem, możecie dodać do śliwek np. cukier waniliowy lub taki aromat, dosypać cynamonu i dodać parę goździków, dodać przyprawę do piernika albo... pozostawić śliwki bez dodatków, w czystej upieczonej postaci. Też będą pyszne. Nie ma też przeciwwskazań by do każdego słoiczka dorzucić coś innego, by potem mieć smakową niespodziankę.

SKŁADNIKI

  • 5 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • pół łyżeczki aromatu rumowego
  • pół szklanki rumu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyć i wypestkować.
  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Śliwki włożyć do brytfanki, zasypać cukrem, wymieszać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 170ºC.
  • Śliwki mieszać co 30 minut, piec - 2-3 godziny - aż odparuje sok i zmienią barwę na ciemniejszą
  • Dodać aromat rumowy i rum, zamieszać, zapiekać jeszcze 10 minut.
  • Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki  do góry dnem.
Dlaczego warto jeść śliwki?