Powidła śliwkowe z piekarnika - sprawdzony przepis

Powidła śliwkowe z piekarnika - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Powidła śliwkowe nie przypalają się i nie wymagają stałego mieszania, jeśli zdecydujemy się na przygotowanie ich w piekarniku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najprostszy przepis na śliwkowe powidła to pomysł na przygotowanie ich w piekarniku! Podpowiadamy, jak szybko i bez niepotrzebnego stania przy kuchni zrobić powidła ze śliwek.

Składniki

  • 5 kg śliwek - najlepsze są węgierki, ale można też użyć innych śliwek, ważne by były dojrzałe

  • pół kg cukru - można zastąpić go miodem - wystarczy 20 dag miodu (można też z cukru zrezygnować w ogóle)

  • pół łyżeczki aromatu rumowego

  • pół szklanki rumu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć i wypestkować.

  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.

  • Śliwki włożyć do brytfanki, zasypać cukrem, wymieszać.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika.

  • Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 170ºC.

  • Śliwki mieszać co 30 minut, piec - 2-3 godziny - aż odparuje sok i zmienią barwę na ciemniejszą

  • Dodać aromat rumowy i rum, zamieszać, zapiekać jeszcze 10 minut.

  • Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić słoiki  do góry dnem.

Ocena: 2,2