Jogurtowe ciasto z morelami: tak dobrego placka jeszcze nie jedliście
      2020-08-10
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Ciasto z morelami to pyszny deser na lato. Świeże owoce i słodkie ciasto na bazie jogurtu doskonale do siebie pasują. Po upieczeniu otrzymujemy najlepszy na świecie placek ze śliwkami. Subtelny i świeży w smaku. Poleca gorąco!
Więcej doskonałych przepisów na ciasto z morelami
Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser
Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe
Tarta z morelami: przepis łatwy i tani
Tarta morelowa: sprawdzony przepis na wykwintny placek z morelami
SKŁADNIKI
- 3 jaja, białka i żółtka oddzielnie
 - 3/4 szklanki cukru pudru
 - 1/4 szklanki oleju rzepakowego oraz jeszcze trochę do natłuszczenia formy
 - 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 1 szczypta soli
 - 1 1/4 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 6-8 świeżych moreli, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
 - 3 łyżki cukru pudru do posypania
 - 3 łyżki miodu do dekoracji opcjonalnie
 - 1 okrągła forma o średnicy 28 cm
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj olejem i odstaw na później.
 - Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i sól, dobrze wymieszaj.
 - W innej misce ubij białka, aż przy wyjmowaniu trzepaczki będą się tworzyć miękkie szczyty. Odłóż na bok.
 - Do masy żółtkowej dodaj mąki i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
 - Wylej ciasto na przygotowaną formę, a następnie ułóż na wierzchu połówki moreli, przekrojem do góry. Piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone po środku.
 - Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i ewentualnie skrop miodem.
 
Tajemnica idealnego ciasta kruchego