Rolada chałwowa: prosty przepis na roladę z kremem chałwowym
2021-03-31
średni
45 min
4
Rolada chałwowa to delikatny, intensywny w smaku deser, który uświetni każdą uroczystość. Rolada z chałwowym kremem smakuje każdemu, kto lubi chałwę. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe zachwyca smakiem. Przygotowanie rolady jest proste. Wypróbujcie przepis na roladę chałwową i cieszcie się subtelną delikatności biszkoptu połączonego ze słodyczą chałwy.
SKŁADNIKI
- Na chałwowy krem:
- 250 g chałwy (z czego 175 g w kawałkach + 75 g pokrojone w kostkę)
- 150 g białej czekolady
- 450 ml śmietany kremówki 30%
- 15 g żelatyny
- cukier puder do wykończenia
- Na biszkopt:
- 6 jajek
- 125 g mąki pszennej (typ 450)
- 85 g cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy powoli cukier puder.
- Na samym końcu powoli dorzucamy żółtka (po jednym) i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę w trzech porcjach.
- Rozsmarowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm na blaszce wyłożonej pergaminem (papier jest konieczny, inaczej ciasto przyklei się do blachy!).
- Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez tej funkcji) przez 10 minut.
- Teraz pora na krem: Gotujemy 150 ml śmietany kremówki. Rozpuszczamy w niej chałwę oraz czekoladę.
- Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach bardzo zimnej wodzie przez 5-6 minut, a następnie dodajemy do ciepłej masy chałwowej. Masę studzimy do ok. 20 stopni C.
- W między czasie ubijamy resztę śmietany (300 ml). Przestudzoną masę łączymy z bitą śmietaną. Możemy wymieszać na najmniejszych obrotach w mikserze, by gęsta masa chałwowa dobrze połączyła się z bitą śmietaną.
- Na blacie rozkładamy ciasto na papierze. Wykładamy krem i rozsmarowujemy go po całej powierzchni. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę chałwę. Zwijamy roladę.
- Roladę zawijamy w papier na którym piekł się biszkopt. Wkładamy na min. 2-3 h do lodówki.
- Przed pokrojeniem oprószamy cukrem pudrem. Podajemy do kawy.