Obłędne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym: łatwy przepis na wyśmienity deser

Obłędne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym: łatwy przepis na wyśmienity deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i polewą 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obłędne ciasto czekoladowe z budyniowym kremem waniliowym i polewą to efektowny i bardzo smaczny deser. Ten łatwy przepis na wyśmienity deser krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu. Gotowi? Do dzieła!

Składniki

  • Na ciasto:

  • 1/2 szklanki masła, miękkiego

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru

  • 2 duże jajka

  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

  • 1/2 szklanki kakao ciemnego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 filiżanki mocnej parzonej kawy, schłodzonej 

  • 1/2 szklanki mleka

  • Do nadzienia kremowego:

  • 5 łyżek mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 1 szklanka miękkiego masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • Na polewę:

  • 100 g masła lub margaryny

  • 100 g cukru pudru

  • 3-4 łyżki kakao

  • 3-4 łyżki mleka

  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  • W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.

  • W kubku połącz schłodzoną kawę z mlekiem. Odłóż na bok. Kawa wzmacnia smak czekolady, ale jeśli unikasz kofeiny zamień na bezkofeinową lub po prostu na mleko.

  • W dużej misce ubij masło i cukier przez 5 minut mikserem elektrycznym. Wbij po jednym jajku i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy, aż do wyczerpania składnika. Powoli dodawaj suche składniki na przemian z mieszaniną kawy i mleka (po około 3 porcje każdego).

  • Po dodaniu wszystkich składników ubijaj ciasto przez około 2-3 minuty, aż stanie się puszyste (w razie potrzeby zeskrobuj boki miski).

  • Przelej ciasto do blachy o wymiarach 23x33 cm, posmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. 

  • Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut w formie. Następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia. 

  • Pora na zrobienie kremu: W małym rondelku wymieszaj mąkę z mlekiem, ubijając starannie do usunięcia grudek. Postaw na średnim ogniu i ubijaj dalej, aż mieszanina stanie się gęsta, jak budyń.

  • Zdejmij z ognia i dodaj wanilię. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

  • W misce utrzyj masło z cukrem, ubijaj do uzyskania puszystej i lekkiej masy (około 4 minut). Porcjami dodaj schłodzoną mieszankę mleka, ubijając do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Na początku może wyglądać, że masa się zwarzyła, ale Ty się zrażaj i ubijaj dalej, aż otrzymasz puszysty krem o konsystencji bitej śmietany!

  • Ciasto przetnij wzdłuż na pół. Ułóż pierwszą warstwę ostudzonego ciasta na paterze. Pokryj kremem. Na kremie połóż drugą warstwę ciasta. Lekko dociśnij, okryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. 

  • Czas na polewę: Wszystkie składniki polewy, za wyjątkiem czekolady, dodaj do rondelka. Podgrzewaj do połączenia składników i zagotowania. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą polewą polej schłodzone ciasto. 

  • Przed podaniem pokrój w poprzek na plastry grubości około 3 cm. 

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).