Łatwe rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Łatwe rogale marcińskie: przepis krok po kroku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne rogale marcińskie wymagają pracy, ale naprawdę warto

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rogale marcińskie z natury rzeczy łatwe nie są. Ciasto drożdżowe półfrancuskie ma swoje wymagania. Nadzienie makowe również. Ale podążając krok po kroku według przepisu każdy da radę dorównać poznańskim mistrzom. 

Składniki

  • Na ciasto półfrancuskie:

  • 30 g świeżych drożdży

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 500 g mąki pszennej

  • 15 g cukru wanilinowego

  • 3 żółtka (białka dodamy do nadzienia)

  • 50 g cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 50 g masła stopionego

  • 200 g masła miękkiego, w temperaturze pokojowej

  • Na nadzienie:

  • 350 g białego maku suchego

  • 100 g cukru pudru

  • 100 g orzechów włoskich łuskanych

  • 100 g migdałów blanszowanych

  • 100 g fig suszonych

  • 100 g daktyli suszonych, bez pestek

  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

  • 2 łyżki tartej bułki lub jeszcze lepiej tartego biszkoptu

  • 3 łyżki śmietany 30-36%

  • 3 białka z jajek

  • 1/4 łyżeczki soli

  • oraz 1 jajko zmiksowane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem

  • Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżka gorącej wody lub więcej

  • 2-4 krople aromatu rumowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozkruszyć, dodać do letniego mleka i wymieszać z 1 łyżką cukru. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

  • Mąkę przesiać, dodać do niej sól.

  • Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, wręcz biała masę.

  • Do mąki dodać rozczyn, utarte z cukrem żółtka, cukier wanilinowy, zagnieść ciasto.

  • Do ciasta partiami dodawać stopione masło i wyrabiać dalej.

  • Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, jest zwarte i elastyczne, okryć go ściereczką i pozostawić, aż podwoi swoją objętość. Zajmie to około 1 godziny.

  • Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x20 cm. Na 2/3 jego powierzchni rozsmarować miękkie masło, starając się zrobić to równo.

  • Najpierw do środka złożyć część nie posmarowaną masłem. Następnie złożyć drugi kraniec ciasta, posmarowany masłem. Przekręcić placek o 90 i ponownie rozwałkować na placek o wymiarach 50x20 cm. Ponownie złożyć ciasto trzykrotnie.

  • Ciasto okryć folią spożywczą i na 1 godzinę wstawić do lodówki.

  • Ciasto wyjąć z lodówki ponownie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x20 cm, złożyć trzykrotnie i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie.

  • Po ostatnim wałkowaniu ciasto okryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce.

  • Przygotować nadzienie. Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i przykryć. Parzyć przez 30 minut, następnie przelać go na sito, aby ociekał przez 2 godziny.

  • Sparzyć orzechy i wszystkie pozostałe dodatki. Odcedzić.

  • Mak oraz bakalie zmielić razem w maszynce do mięsa, stosując sitko o najmniejszych otworach.

  • Do maku dodać śmietanę, tartą bułkę, cukier puder, wymieszać wszystko razem na jednorodną masę. Dodać białka ubite na sztywną pianę. Masa powinna być zwarta, ale łatwa w rozsmarowaniu na powierzchni ciasta.

  • Czas na formowanie rogali. Ciasto wyjąć z lodówki na 30 minut przed formowaniem rogali. 

  • Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na prostokąt o boku około 20 cm i grubości 5-7 mm. Prostokątny placek pokroić na trójkąty równoramienne o wysokości 20 cm (krótszy bok prostokąta) i podstawie 10 cm.

  • Każdy trójkąt posmarować masą makową, podstawę trójkąta naciąć na głębokość 2-3 cm.

  • Zwinąć rogale zaczynając od podstawy. Jak to zrobić, zobacz niżej w GALERII ZDJĘĆ

  • Rogale ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i pozostawić na 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 50°C, aby wyrosły.

  • Wyjąć rogale z piekarnika, piekarnik rozgrzać do 200°C, a rogale w czasie, gdy piekarnik się grzeje, posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.

  • Rogale piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.

  • Po wyjęciu od razu pokryć lukrem i ewentualnie posypać siekanymi migdałami lub orzechami.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).