Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami: pokochasz od pierwszego kęsa

Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami: pokochasz od pierwszego kęsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne i wilgotne ciasto twarogowe z rodzynkami oprószone cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wilgotne i puszyste ciasto twarogowe z rodzynkami jest tak dobre, że pokochasz je od pierwszego kęsa. To taka miła odmiana od tradycyjnych ciast proszkowych. Polecam, jako słodki przerywnik do herbaty!

Składniki

  • 75 g masła

  • 165 g cukru

  • 130 g twarogu półtłustego

  • 2 jajka

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 50 g rodzynek bez pestek

  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, przełożyć na sito i pozostawić do wyschnięcia.

  • Twaróg przetrzeć przez sito do uzyskania jednorodnej konsystencji.\

  • Utrzeć masło z cukrem za pomocą blendera lub miksera.

  • Dodać twarożek i ubijać do uzyskania gładkiej mieszaniny.

  • Dodać rozmącone jajka i zmiksować.

  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto dokładnie wymieszać mikserem.

  • Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

  • Ciasto przełożyć do formy keksowej posmarowanej tłuszczem.

  • Piekarnik rozgrzać do 170°C, piec 60 minut. Lub do chwili, gdy drewniany patyczek lub inny szpikulec wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty.

  • Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić w formie, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).