Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Ciasto cynamonowe z kruszonką - ucieszy ciało, rozgrzeje duszę

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Proste ciasto z trikiem, który zmienia je w niesamowicie pyszne i kuszące, zwłaszcza w chłodne dni.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Ciasto cynamonowe z kruszonką jest łatwe do przygotowania, a całości charakteru dodają dwie warstwy cynamonowej kruszonki - jedna ukryta wewnątrz wypieku, druga na jego wierzchu.
Składniki
Kruszonka:
70 g cukru,
70 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
45 g zimnego masła
Ciasto:
166 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
Przygotowanie krok po kroku:
Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki.
Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować.
Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników). Ciasto powinno być gęste.
Połowę przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 170 stopniach, około 40 minut. Ostudzić w piekarniku.