Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową na Wielkanoc

Babka piaskowa - przepis na prostą babkę piaskową na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: photos.com

Babka piaskowa często gości na wielkanocnym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Babka piaskowa to klasyczne ciasto ucierane, pieczone na proszku do pieczenia. Jego delikatna, „sypka”, a jednocześnie ścisła konsystencja to wynik połączenia mąki pszennej z ziemniaczaną. Jak upiec babkę piaskową wielkanocną? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku na prostą babkę  piaskową.

Składniki

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 4 jaja

  • szczypta soli

  • sok z ½ cytryny

  • łyżka skórki pomarańczowej

  • 3 łyżki rodzynek

  • ½ opakowania proszku do pieczenia

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. 

  • Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  • Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

  • Masło zmiksuj z cukrem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtka, a następnie po łyżce śmietany i soku z cytryny.

  • Do masy maślanej dodaj mąkę i ubite białka, lekko wymieszaj; gdy składniki się połączą, dodaj bakalie.

  • Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  • Piecz 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche; jeśli tak, wyjmij ciasto z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, wyjmij z formy.

Babka piaskowa - co to za ciasto?

Babka piaskowa zalicza się do ciast ucieranych, ponieważ dawniej, gdy nie było mikserów, składniki trzeba było utrzeć razem w misie, zwanej makutrą. Kto lubi, może nadal tak robić, my zalecamy użycie miksera, gdyż jest to po prostu wygodniejsze i szybsze rozwiązanie. Babkę piaskową można upiec w zwykłej keksówce, ale efektowniejsza będzie, jeśli ciasto włożymy do formy z kominkiem. Aby babkę uatrakcyjnić, można dodać bakalie: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową. Gotową babkę można polukrować albo pokroić na plastry i przełożyć jak tort kremem lub powidłami.

Polecamy również:

Babka wielkanocna - 25 przepisów na wielkanocne baby

ZOBACZ WIDEO jak zrobić lukier, który się nie kruszy i nie opada!

Ocena: 4,3