Wielkanocna babka tiulowa z 15 żółtek: tradycyjny przepis ze starej książki kucharskiej
Truskawkowe ptasie mleczko podkręcone alkoholem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Truskawkowe ptasie mleczko podkręcone alkoholem to przepis z programu UGOTOWANI.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chciałabyś przygotować na deser coś innego niż ciasto lub owoce z bitą śmietaną, z pewnością spodoba ci się przepis z programu Ugotowani na lekkie ptasie mleczko z dodatkiem likieru.
Składniki
2 puszki mleka skondensowanego
3 galaretki truskawkowa
owoce sezonowe
200 g biszkoptów
50 ml likieru
0,5 szklanki ponczu
Przygotowanie krok po kroku:
Galaretki wysyp do oddzielnych naczyń i zalej wrzątkiem, ale zawartość dwóch opakowań rozpuść w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie na opakowaniu. Odstaw je, aż wystygną. Możesz wstawić naczynia do zimnej wody, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu.
Tortownicę wyłóż papierem do ciasta. Na dnie ułóż biszkopty i nasącz je ponczem.
Połowę mleka zmiksuj z jedną wystudzoną galaretką (tą rozpuszczoną w mniejszej ilości wody) i wylej na biszkopty. Wstaw na kilka minut do lodówki.
Gdy masa zastygnie, ułóż kolejną warstwę deseru: biszkopty nasączone ponczem i galaretkę zmieszaną z resztą mleka. Tortownicę włóż do lodówki. Po kilku minutach wyjmij i ułóż na wierzchu owoce, a następnie zalej połową pozostałej galaretki (tej przygotowanej wg instrukcji).
Ptasie mleczko włóż do lodówki. Gdy się schłodzi, wylej ostatnią część galaretki i udekoruj wierzch resztą owoców. Wstaw jeszcze na ok. 5 minut do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.
Możesz ozdobić brzegi tortu bitą śmietaną. Podawaj z likierem, polanym wokół porcji ptasiego mleczka.