Truskawkowe ptasie mleczko podkręcone alkoholem

Truskawkowe ptasie mleczko podkręcone alkoholem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawkowe ptasie mleczko podkręcone alkoholem to przepis z programu UGOTOWANI.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chciałabyś przygotować na deser coś innego niż ciasto lub owoce z bitą śmietaną, z pewnością spodoba ci się przepis z programu Ugotowani na lekkie ptasie mleczko z dodatkiem likieru.

Składniki

  • 2 puszki mleka skondensowanego

  • 3 galaretki truskawkowa

  • owoce sezonowe

  • 200 g biszkoptów

  • 50 ml likieru

  • 0,5 szklanki ponczu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Galaretki wysyp do oddzielnych naczyń i zalej wrzątkiem, ale zawartość dwóch opakowań rozpuść w mniejszej ilości wody niż podano w przepisie na opakowaniu. Odstaw je, aż wystygną. Możesz wstawić naczynia do zimnej wody, jeśli chcesz zaoszczędzić trochę czasu.

  • Tortownicę wyłóż papierem do ciasta. Na dnie ułóż biszkopty i nasącz je ponczem.

  • Połowę mleka zmiksuj z jedną wystudzoną galaretką (tą rozpuszczoną w mniejszej ilości wody) i wylej na biszkopty. Wstaw na kilka minut do lodówki.

  • Gdy masa zastygnie, ułóż kolejną warstwę deseru: biszkopty nasączone ponczem i galaretkę zmieszaną z resztą mleka. Tortownicę włóż do lodówki. Po kilku minutach wyjmij i ułóż na wierzchu owoce, a następnie zalej połową pozostałej galaretki (tej przygotowanej wg instrukcji).

  • Ptasie mleczko włóż do lodówki. Gdy się schłodzi, wylej ostatnią część galaretki i udekoruj wierzch resztą owoców. Wstaw jeszcze na ok. 5 minut do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło.

  • Możesz ozdobić brzegi tortu bitą śmietaną. Podawaj z likierem, polanym wokół porcji ptasiego mleczka.

Ocena: 0