Znakomite ciasto z jabłkami i chałwą

Znakomite ciasto z jabłkami i chałwą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z jabłkami i chałwą jest przepyszne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przepyszne ciasto z jabłkami i chałwą, które będzie smakowało każdemu. Połączenie delikatnie kwaskowego smaku jabłek ze słodyczą chały daje naprawdę niesamowity efekt. Ciasto jest kruche, a jednocześnie wilgotne i miękkie. W sam raz do wieczornej herbatki.

Składniki

  • 7 jajek

  • 2 szklanki cukru

  • 1 kostka margaryny

  • 2 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki kakao

  • 100 g wiórków kokosowych

  • 1,5 kg jabłek

  • cynamon

  •  

  • Polewa:

  • 100 g masła

  • 0,5 szklanki cukru

  • 4 łyżki mleka

  • 150 g chałwy waniliowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka zmiksuj ze szklanką cukru i margaryną. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj.

  • Oddzielnie ubij na sztywną pianę 5 białek ze szklanką cukru. Pianę wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

  • Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij sok i dodaj cynamon.

  • Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki wyłóż warstwami: połowę ciasta, pianę z wiórkami, starte jabłka i kolejną warstwę ciasta.

  • Wstaw do nagrzanego do 180 st.C Piekarnika na 45 min.

  • Przygotuj polewę: margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy, dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszaj. Jednolitą masą posmaruj wierzch ciasta.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6