Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi

Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi to znakomity deser ze szklaneczki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Borówka amerykańska jest owocem o bardzo delikatnym smaku. Sprawdza się w łatwych przepisach na muffiny, naleśniki i placki z borówkami. Owoce borówki najlepsze są świeże, dlatego najczęściej dodajemy do gotowych słodkości. Podajemy przepis na pyszne trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi.

Składniki

  • Ubijamy śmietanę z połowa cukru pudru.

  • Delikatnie spulchniamy ser mascarpone, dodajemy likier i resztę pudru.

  • Bardzo delikatnie mieszamy serek mascarpone z bitą śmietaną, dodając ją porcjami.

  • Rwiemy biszkopt na średniej wielkości kawałki, wkładamy na dno każdego naczynia, w którym będziemy podawać trifle.

  • Skrapiamy delikatnie likierem. 
    Nakładamy porcję kremu, posypujemy borówkami amerykańskimi.

  • Robimy identycznie druga warstwę, bardzo uważając polewając likierem (tak żeby pozostał na biszkopcie).

  • Całość dekorujemy najładniejszymi owocami borówki amerykańskiej.

Przygotowanie krok po kroku:

  • 1 opakowanie serka mascarpone

  • 250 ml śmietany 30 %

  • 200g cukru pudru (część do bitej śmietany, część do mascarpone)

  • biszkopt czekoladowy (gotowy) lub twarde ciasteczka, pokruszone 

  • likier pomarańczowy lub limoncello

Ocena: 1