Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi

2021-03-29
Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi
Autor: Shutterstock Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi to znakomity deser ze szklaneczki.
łatwy
20 min
4

Borówka amerykańska jest owocem o bardzo delikatnym smaku. Sprawdza się w łatwych przepisach na muffiny, naleśniki i placki z borówkami. Owoce borówki najlepsze są świeże, dlatego najczęściej dodajemy do gotowych słodkości. Podajemy przepis na pyszne trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi.

SKŁADNIKI

  • Ubijamy śmietanę z połowa cukru pudru.
  • Delikatnie spulchniamy ser mascarpone, dodajemy likier i resztę pudru.
  • Bardzo delikatnie mieszamy serek mascarpone z bitą śmietaną, dodając ją porcjami.
  • Rwiemy biszkopt na średniej wielkości kawałki, wkładamy na dno każdego naczynia, w którym będziemy podawać trifle.
  • Skrapiamy delikatnie likierem. 
    Nakładamy porcję kremu, posypujemy borówkami amerykańskimi.
  • Robimy identycznie druga warstwę, bardzo uważając polewając likierem (tak żeby pozostał na biszkopcie).
  • Całość dekorujemy najładniejszymi owocami borówki amerykańskiej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 200g cukru pudru (część do bitej śmietany, część do mascarpone)
  • biszkopt czekoladowy (gotowy) lub twarde ciasteczka, pokruszone 
  • likier pomarańczowy lub limoncello