Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi to znakomity deser ze szklaneczki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Borówka amerykańska jest owocem o bardzo delikatnym smaku. Sprawdza się w łatwych przepisach na muffiny, naleśniki i placki z borówkami. Owoce borówki najlepsze są świeże, dlatego najczęściej dodajemy do gotowych słodkości. Podajemy przepis na pyszne trifle z mascarpone i borówkami amerykańskimi.
Składniki
Ubijamy śmietanę z połowa cukru pudru.
Delikatnie spulchniamy ser mascarpone, dodajemy likier i resztę pudru.
Bardzo delikatnie mieszamy serek mascarpone z bitą śmietaną, dodając ją porcjami.
Rwiemy biszkopt na średniej wielkości kawałki, wkładamy na dno każdego naczynia, w którym będziemy podawać trifle.
Skrapiamy delikatnie likierem.
Nakładamy porcję kremu, posypujemy borówkami amerykańskimi.Robimy identycznie druga warstwę, bardzo uważając polewając likierem (tak żeby pozostał na biszkopcie).
Całość dekorujemy najładniejszymi owocami borówki amerykańskiej.
Przygotowanie krok po kroku:
1 opakowanie serka mascarpone
250 ml śmietany 30 %
200g cukru pudru (część do bitej śmietany, część do mascarpone)
biszkopt czekoladowy (gotowy) lub twarde ciasteczka, pokruszone
likier pomarańczowy lub limoncello